Casa Migdia

Sant Jordi Desvalls
Girona, Spain, 2016

This large house of 800 m2 dating from the 17th century was the former presbytery of the village. Only the first floor was more or less fit to live. The ground floor was dark and in poor conditions. Nevertheless, there was many ancient and noble architectural details, a lot of charm.

On the ground floor, we decided to install a private apartment of about sixty square meters, a large vaulted dining room, a bar with exit to the garden and kitchen. On the first floor, they were five bedrooms with bathrooms and a large living room with fireplace. And in the second, more private space. We wanted to preserve the soul of this building, awakening it respecting the proportions and the original spaces to the maximum. Keeping the most original materials. It was necessary to allow natural light to better invade the place. Here and there by opening additional windows or doors and also by allowing the entrance of the skylight through an opening of transparent glass tiles on the roof.

It was also important to empty the general space of superfluous architectural details that were not very rewarding for the whole, to demolish an unsightly terrace on the frontage, an external staircase, to redraw some partitions that were too invasive, to rediscover elements of old and hidden constructions. We have retained all the original important elements, many doors, building elements of the old kitchen.

We designed and built all the bathrooms, After having agreed with our architect on all the main points of the structure to be reinforced or preserved, the structural work could begin for 9 months of intense teamwork.

Cette grande demeure de 800 m2 datant du 17em siècle était l’ancien presbytère du village. Seul le premier étage était plus ou moins habitable. Le rez-de-chaussée était sombre et en mauvais état. Néanmoins, il existait de nombreux détails architecturaux nobles et très anciens, beaucoup de charme.

Au rez-de-chaussée, il est décidé d’installer un appartement privé d’une soixantaine de mètres carrés, une grande salle à manger voûtée, un bar avec sortie sur le jardin et la cuisine. Au premier, cinq chambres avec salle de bains et un grand salon avec cheminée. Et au second, plus d’espace privé.

Nous souhaitions préserver l’âme de cette bâtisse, la réveiller en respectant les proportions et les espaces originaux au maximum. Garder le plus de matériaux d’origine.

Il fallait permettre à la lumière naturelle de mieux investir les lieux. Ici en ouvrant des fenêtres ou portes supplémentaires et là en créant un puits de lumière par une ouverture de tuiles en verre transparentes dans le toit.

Il était important également de vider l’espace général de détails superflus architecturaux peu valorisants pour l’ensemble, démolir une terrasse disgracieuse sur la façade, un escalier extérieur, redessiner certaines cloisons trop envahissantes, redécouvrir des éléments de constructions anciens mais cachés…

Nous avons conservé tous les éléments originaux importants, beaucoup de portes, des éléments de construction de l’ancienne cuisine.

Nous avons dessiné et conçu toutes les salles de bain.

Après s’être mis d’accord avec notre architecte sur tous les points essentiels de structure à renforcer ou à conserver, le gros oeuvre pouvait commencer pour 9 mois intenses de travail d’équipe.

Esta casa de mas de 800m2 era una antigua rectoría del siglo XVIII. El proyecto consistía en transformar esta casa en un hotel-boutique de 5 habitaciones de lujo, más una vivienda personal. Solo la parte del primer piso era habitable. La planta baja sería para las partes comunes y la vivienda particular. Al primer piso, 5 habitaciones con baño y un salón común con chimenea, al segundo, más espacio particular.

Queríamos conservar el alma y las proporciones ya existentes. Se tenía que aportar más luz en general, sobre todo a planta baja, pero también al primer piso, creando un patio al medio de dos habitaciones. También limpiar visualmente los espacios para adquirir más volumen y destacar algunos detalles arquitectónicos.

Conservamos todos los elementos de carácter que se podían salvar, las puertas interiores, algunas ventanas, unas puertas de hierro de la antigua cocina… Dibujamos todos los baños.

Después de hablarlo con nuestra arquitecta, nos pusimos de acuerdo sobre los cambios mayores y estructurales y empezó la obra. Fueron nueve meses intensos de trabajo.

Aquesta casa de més de 800 m2 era una antiga rectoria del segle XVIII. Només la part del primer pis era habitable. La planta baixa seria per les parts comunes i el nostre habitatge personal. Al primer pis, 5 habitacions amb bany i una sala comuna amb llar de foc; al segon pis, més espai per a nosaltres.

Volia guardar l’ànima i les proporcions ja existents. S’havia d’aportar més llum en general, sobretot a baix, però també al primer pis, creant un pati al mig de dues habitacions. També netejar visualment els espais per a adquirir més volum i destacar alguns detalls arquitectònics.

Conservar tots els elements de caràcter que es podien salvar, les portes interiors, algunes finestres, unes portes de ferro de l’antiga cuina … Dibuixem tots els banys.

Després de parlar-ho amb la nostra arquitecta, ens vam posar d’acord sobre els canvis majors i estructurals i va començar l’obra. Van ser 9 mesos intensos de treball.